Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)

De kracht van... solidariteit

Gepubliceerd op: 08-03-2022

Kijkend naar de stellen die ik in mijn praktijk behandel kan ik tot de conclusie komen dat als het niet goed gaat in de relatie er geen/zeer weinig sprake is van solidariteit tussen de partners.

Beide partners zijn vaak zo gekwetst dat zij geen oog meer kunnen hebben voor het perspectief van de ander. Ze kunnen pas weer solidair aan elkaar zijn als de pijn, het verdriet, het verwijt besproken, verwerkt en vergeven is.

Hoe het stel op dit punt komt, verschilt per stel. Algemeen kan er wel gesteld worden dat op moment er weer oog is voor het perspectief van de ander, er ook weer ruimte ontstaat voor solidariteit, saamhorigheid en verbinding. Om op dat punt te komen is het van belang om niet meer naar de ander te wijzen, maar bij jezelf stil te staan bij wat er met jou gebeurt, wat maakt dat je getriggerd wordt, welke waarden worden er aangetast?

Als je dat voor jezelf kan onderzoeken en dit kan delen met jouw partner dan wordt er een opening gecreëerd. Als jullie hier beiden naar hebben gekeken, wordt er gekeken naar wat er gebeurt er in jullie dans. De dans wat inmiddels een negatieve dans is geworden. Welke stap zet zij, welke stap zet hij en welke vervolgstap zet zij en welke stap zet hij erna totdat jullie terecht gekomen zijn in jullie negatieve dans. Inzicht krijgen in dit patroon creëert ruimte, ontspanning en zorgt voor saamhorigheid, verbinding en creëert solidariteit.

Willen jullie ook op zoek gaan naar jullie dans en weer solidair zijn aan elkaar? Maak dan een afspraak met Ibalansz.