Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)
  • darkblurbg
    Succes verhalen, tips en blogs!

RAUW

RAUW

De oplettende lezer (es) heeft gezien dat de afgelopen weken oude posts van mij opnieuw zijn gepost. De reden dat ik de afgelopen weken geen nieuwe in de kracht van… kon schrijven is dat mijn vader in maart is overleden.

Wat is en doet een psychosociaal therapeut?

Wat is en doet een psychosociaal therapeut?

Sinds kort mag ik officieel psychosociale therapie aanbieden, dit klinkt voor de meeste misschien heel ingewikkeld. Daarom leek het mij handig om hier een blog over te schrijven met wat dit betekent en ook wat het verschil nu is tussen mij en een psycholoog.

10 manieren om de intimiteit in jouw relatie te vergroten!

10 manieren om de intimiteit in jouw relatie te vergroten!

Intimiteit is de sleutel tot een gelukkige en gezonde langdurige relatie. Intimiteit in relaties vereist een sterke fysieke en emotionele verbinding. Wanneer een relatie geen intimiteit heeft, kan het moeilijk zijn om deze in stand te houden. Als een niveau van verbinding ontbreekt, kan dit leiden tot gevoelens van eenzaamheid en wrok. Wanneer je je emotioneel intiem voelt met jouw partner, verhoogt dit je algehele welzijn. Als je merkt dat de intieme band met je partner niet is wat het ooit is geweest, lees dan verder voor 10 manieren om het niveau van intimiteit in je relatie te vergroten.

De kracht van... solidariteit

De kracht van... solidariteit

Kijkend naar de stellen die ik in mijn praktijk behandel kan ik tot de conclusie komen dat als het niet goed gaat in de relatie er geen/zeer weinig sprake is van solidariteit tussen de partners.

4 conflictstijlen die jouw relatie schaden...

4 conflictstijlen die jouw relatie schaden...

Leer hoe je op een gezonde manier omgaat met conflicten. Alle koppels maken ruzie, maar niet elk koppel weet hoe het op een gezonde manier moet. In de hitte van een intense ruzie, is het de menselijke natuur om in vertrouwde communicatiepatronen te vervallen, hoe ineffectief ze ook zijn. Je conflictstijl - inclusief je favoriete acties in elk gevecht - kan je relatie schaden en het vertrouwen in de loop van de tijd aantasten.

Waarom 'grenzen stellen' niet slecht is

Waarom 'grenzen stellen' niet slecht is

De feestdagen kunnen de mooiste tijd van het jaar zijn, en ook de moeilijkste, omdat er vaak meer tijd wordt doorgebracht met familie. Heb je ooit gemerkt dat je bang was, in plaats van uit te kijken naar de volgende familiebijeenkomst? Als dat zo is, kan het helpen om te kijken naar de grenzen die je met je gezin hebt.

Cultuurverschillen in een relatie

Cultuurverschillen in een relatie

In zekere zin heeft iedereen te maken met cultuurverschillen in een relatie, er komen twee verschillende opvoedingen bij elkaar en beide personen moeten zich altijd aanpassen. Voor de meerderheid van de stellen vormen de cultuurverschillen geen probleem, maar voor sommige mensen zijn de cultuurverschillen lastig te bevatten, te accepteren en te overwinnen.

De kracht van... de liefde

De kracht van... de liefde

Weet je dat er veel kracht in liefde zit? De liefde voor jezelf, partner, kinderen, ouders, familie en vrienden. Als het gaat om partnerrelaties kan het zijn dat de liefde je ineens overkomt. Je wordt verliefd op iemand, soms onverwachts, soms ken je elkaar al wat langer en is er mogelijk eerst een vriendschapsrelatie ontstaan die is overgegaan in een partnerrelatie.

De kracht van... het lichaam

De kracht van... het lichaam

Weet je dat er veel kracht in jouw lichaam zit. Jouw lichaam kan zichzelf helen en is een goede graadmeter dat je kan laten ervaren hoe het echt met je gaat.

Een toename in vriendschapstherapie: dit is waarom je het zou moeten overwegen..!

Een toename in vriendschapstherapie: dit is waarom je het zou moeten overwegen..!

De pandemie bracht een hele reeks nieuwe vriendschapsuitdagingen met zich mee. Sociale afstand en thuisblijven maakten het moeilijker om vrienden persoonlijk te zien, Zoom-vermoeidheid maakte het moeilijker om verbonden te blijven en verschillen in het naleven van de protocollen van het coronavirus zorgden voor meer spanningen en conflicten. Zelfs in een tijd waarin solide en betrouwbare ondersteuningssystemen meer dan ooit nodig waren, werden in plaats daarvan veel vriendschappen door elkaar geschud.

De kracht van... reflectie

De kracht van... reflectie

Persoonlijk vind ik het belangrijk dat zowel ik als mijn cliënten in staat zijn om te reflecteren, na te denken over. Je kan reflecteren op jouw gedrag, jouw emoties en bijvoorbeeld situaties die je hebt meegemaakt. Wat is er eigenlijk gebeurt?

4 tips om zelfliefde te vergroten!

4 tips om zelfliefde te vergroten!

Wanneer je een gebrek aan zelfliefde hebt kan dat jezelf in de weg zitten om meer geluk te ervaren, je doelen te behalen en fijne relaties op te bouwen. Zelfliefde is niet iets egoïstisch, integendeel. Het helpt je om de leukste versie van jezelf en voor anderen te zijn. Daarbij zorgt het er ook voor dat je je eigen geluk leert te creëren. In dit artikel hebben we het over de betekenis van zelfliefde en geef ik tips die jou kan helpen om jouw zelfliefde te vergroten.

De kracht van... stilte

De kracht van... stilte

Weet je dat er veel kracht van stilte uitgaat? Stilte maakt dat we even op adem kunnen komen, even kunnen nadenken, even kunnen overpeinzen, reflecteren en kunnen voelen.

Herstel van de familieband door familietherapie

Herstel van de familieband door familietherapie

Ongemak, conflicten en gevoelens van gekwetst zijn in de familie kan een groot impact hebben op jou, je relatie of je gezin en kan soms van generatie op generatie doorgegeven worden. Voor herstel van spanningen in de familie zoals met jouw schoonfamilie, ouders, broers, zussen en kinderen kunnen gesprekken met een familietherapeut helpend zijn!

De kracht van... kwetsbaarheid

De kracht van... kwetsbaarheid

Weet je dat je er in kwetsbaarheid veel kracht zit? Als samenleving zijn we bang om ons kwetsbaar op te stellen. Kwetsbaarheid wordt (helaas nog steeds) geassocieerd met zwakte. En, helaas leven we in een maatschappij waarbij zwakte niet getoond mag worden en er niet mag zijn. We moeten doorgaan en niet aan onszelf en aan de ander tonen dat we ook kwetsbaren kanten hebben.

De kracht van... de therapiekamer

De kracht van... de therapiekamer

Op het moment dat je de therapiekamer binnen komt gebeurt er iets magisch. Niet, dat ik een magische kamer heb. Helemaal niet. Maar in de therapiekamer mag je geheel jezelf zijn.

De voor- en nadelen van relatietherapie!

De voor- en nadelen van relatietherapie!

Nog steeds heel vaak als mensen het woord therapie of relatietherapie horen zie ik mensen inkrimpen. Het woord heeft naar mijn mening nog steeds een hele negatieve lading. Terwijl dat echt niet zou moeten. Het hoeft niet te betekenen dat wanneer je kiest voor relatietherapie dat jouw relatie ook op de afgrond staat. Relatietherapie zou als iets positiefs gezien moeten worden. Iets wat je doet om juist het beste in de relatie naar boven te halen en dus uiteindelijk het beste is voor jezelf en je gezin.

De kracht van... de cliënt

De kracht van... de cliënt

Elke maand neemt Ibalansz je mee in “de kracht van…” Door elke maand te benoemen wat de kracht is van.. hoopt Ibalansz de lezer(s) mee te nemen in de krachten die er zijn/ontstaan tijdens een traject bij Ibalansz.

Dé APK voor je relatie!

Dé APK voor je relatie!

Het Houd me Vast programma is een kortdurend programma speciaal voor stellen, waarin er wordt gewerkt aan de vernieuwde verbinding tussen elkaar. De basis heeft een heldere structuur met o.a. een boek, filmpjes en huiswerkopdrachten. Het is erg geschikt voor stellen waarbij relatieproblemen niet zo groot zijn, maar wel het beste uit hun relatie willen halen.

Hand vasthouden was nog nooit zo belangrijk!

Hand vasthouden was nog nooit zo belangrijk!

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat zodra jij jouw partners hand vasthoudt tijdens en na een ruzie dit helpt met het reguleren van je emoties, je fysieke toestand te reguleren en je communicatie te verbeteren. Dit is overigens voor vrouwen en mannen wel verschillend.

De kracht van... de therapeut

De kracht van... de therapeut

Elke maand neemt Ibalansz je mee in “de kracht van…” Door elke maand te benoemen wat de kracht is van.. hoopt Ibalansz de  lezer(s) mee te nemen in de krachten die er zijn/ontstaan tijdens een traject bij Ibalansz.

Verschillende dynamiek in een relatie

Verschillende dynamiek in een relatie

Zit jij nu in een relatie waarbij de ene partner behoefte heeft aan meer verbondenheid en de ander juist meer behoefte heeft aan ruimte voor zichzelf? Dit geldt voor de meeste relaties, want geen enkel persoon is precies hetzelfde. De één heeft meer behoefte aan nabijheid terwijl de ander juist meer tijd voor zichzelf zou willen. Dit betekent dat de één verbinding wilt maken om zeker te weten dat alles nog steeds oké is in de relatie, terwijl de ander juist geruster wordt zodra diegene meer ruimte krijgt.

Hoe samen lachen je relatie kan redden!

Hoe samen lachen je relatie kan redden!

Heb jij het idee dat er humor in jouw relatie zit? Kan jij ook om jezelf lachen? En neem je jezelf niet al te serieus? Hebben jullie regelmatig dat jij en je partner iets heel grappig vinden en dat andere het niet helemaal begrijpen? Speelse humor tussen partners is een cruciaal onderdeel voor gevoel van verbondenheid en het zorgen voor een langetermijnrelatie. Humor staat voor ons symbool voor de kwaliteit van een relatie.

Ik zie jou!

Ik zie jou!

Als relatietherapeut vind ik het belangrijk om mijn cliënten echt te zien voor wie zij zijn. Als je als therapeut jouw client echt ziet, alleen dan kan je op een veilige manier een werkrelatie aangaan.

Lockdown met jouw partner: een wake-up call?

Lockdown met jouw partner: een wake-up call?

Dus nu heb je ineens tijd samen. In feiten zeeën van tijd! Gaat je hart sneller kloppen bij de gedachte aan meer tijd met je partner of begint het weg te zinken in twijfel en wanhoop? Joan vertelt me: “Ik en Bob hebben onze problemen gehad, maar dit samen onder ogen zien, herinnert ons aan andere crises die we hebben doorstaan. Het voelt alsof we naar elkaar toe groeien en dat we meer tijd voor elkaar hebben."

Waar kom ik vandaan?

Waar kom ik vandaan?

Deze vraag stellen we ons zelf vaak als we op de basisschool zitten. Maar, ook als volwassene is deze vraag reëel. Waar kom ik vandaan? Op wie lijk ik? Wiens gedragingen herken ik in mezelf? Hoe is de relatie van mijn ouders/opvoeders/verzorgers verlopen? Hoe verlopen de gezinsverbanden in mijn gezin van herkomst en wat zegt dit over mijn huidige relatie en/of gezin?

Wat is jouw hechtingsstijl?

Wat is jouw hechtingsstijl?

Tijdens een relatie leer je veel over jezelf. Niet alleen hoe jouw partner in elkaar zit, maar ook hoe jij zelf in elkaar zit. Je leert hoe je in je relatie gehecht bent aan je partner. Toon je bijvoorbeeld niet snel je gevoelens? Of wordt je juist zenuwachtig als je partner niet op tijd thuis komt? Of (het tegenovergestelde) heb je alle vertrouwen in je partner en durf je juist wel jouw emoties te delen?

Let’s talk about seks!

Let’s talk about seks!

Seks. Het hoort bij het leven, het is fijn, versterkt de intimiteit en de partnerrelatie. Elk stel denkt mogelijk regelmatig terug aan hoe het seksleven bij de start van de relatie was. Op moment dat er wat scheuren in de relatie plaatsvinden, dan wel externe factoren van negatieve invloed zijn op een van de partners en/of de relatie komt het seksleven vaak op een lager pitje te staan.

Heb jij last van Blue Monday?

Heb jij last van Blue Monday?

Vandaag, 18 januari 2021, is officieel de meest sombere dag van het jaar. Deze dag, ook wel Blue Monday genoemd, zou zo somber zijn omdat vakanties ver weg lijken en het weer natuurlijk ook niet top is. Daarnaast merk je misschien dat er van al je goede voornemens voor het nieuwe jaar tot nu toe weinig terecht is gekomen.

Wat betekent jouw nee?

Wat betekent jouw nee?

Sta je er wel eens bij stil hoe vaak je nee op een dag zegt? Ben jij je bewust wat maakt dat je nee zegt? Is die nee ook een nee of wil je eigenlijk iets anders zeggen, maar zeg je nee, omdat het makkelijk is? Of omdat het de ander je dan met rust laat? Ik wil je vragen om stil te staan bij hoe vaak je op een dag nee zegt. Bedenk dan of de nee ook een echt een nee betekent.

Hoe overleven wij.... de feestdagen?

Hoe overleven wij.... de feestdagen?

De maand december is weer begonnen en dat betekent veel feestdagen in het vooruitschiet. Van Sinterklaas tot Kerst en Oud & Nieuw zit iedereen vaak bommetje vol. Wat een ontzettende mooie en warme tijd zou moeten zijn, geldt helaas niet voor iedereen.

Houd me vast in Coronatijd.

Houd me vast in Coronatijd.

Ook in de Coronatijd heb ik een Houd me vast training mogen geven. Vanwege de Corona maatregelen kon ik helaas geen groepstraining geven en heb ik een privé-training aan een stel mogen geven.

Ben je open of dicht?

Ben je open of dicht?

Non verbale communicatie. Tijdens mijn lessen aan de mbo opleiding social work schenk ik hier volop aandacht aan. Non-verbale communicatie is net zo belangrijk als verbale communicatie.

Q&A met Sharon van Ibalansz

Q&A met Sharon van Ibalansz

Omdat we bij Ibalansz vaak vragen krijgen over de behandeling, over mijn ervaring en over nog veel meer heb ik een Q&A opgesteld om zo hopelijk al jouw vragen in één overzicht te kunnen beantwoorden:

Soms zit het gewoon vast!

Soms zit het gewoon vast!

Soms zit het gewoon vast, het patroon waar een stel in terecht is gekomen. Hoe het vast is komen te zitten is niet altijd helder. Zowel voor mij niet als voor het stel. Het loswrikken van dit patroon kost niet alleen het stel, maar ook mezelf energie. Als therapeut probeer ik ‘het’ van alle kanten te bekijken. Van diep tot naar de top van de ijsberg, maar soms zit het nog steeds vast.

5 tips voor de thuis quarantaine!

5 tips voor de thuis quarantaine!

Het nieuwe gezang in de huizen wanneer iemand vertrekt is nu: ‘Houdt rekening met de 1,5 meter! Niet dichterbij komen!’ Om dit virus en de daarmee gepaarde angst te verslaan is het van belang dat we de fysieke afstand kunnen nemen. Maar er zijn ook andere manieren waardoor we sterk en gezond blijven.

Meer scheidingen dit jaar... Wat zijn de cijfers sinds Corona?

Meer scheidingen dit jaar... Wat zijn de cijfers sinds Corona?

Ondertussen is het al weer een aantal maanden geleden dat we in Nederland te maken kregen met de maatregelen van het Coronavirus. Voor velen kunnen deze afgelopen maanden als de langste maanden ooit hebben gevoeld, want er is natuurlijk veel gebeurd. Opeens moesten we samen met onze partner, kinderen, huisgenoten, etc. thuis werken. Zowel onze vrije tijd als ons werk werd samengevoegd. Veel veranderingen dus. Maar nu zijn wij benieuwd naar de effecten op alle gezinnen in Nederland.

All the way from New York

All the way from New York

Op de site staat vermeld dat Ibalansz overzee coaching en relatietherapie aanbiedt. Dit idee is een aantal maanden geleden ontstaan toen ik een verzoek voor een nieuwe online intake kreeg. Toen ik goed naar de adresgegevens van het stel keek, zag ik dat het stel niet in Nederland, maar in de VS woonden. Ik was verrast en dacht in eerste instantie dat het een Engels en Nederlands stel was. Het bleek echter om een Nederlands stel te gaan.

Online therapie, het nieuwe normaal?

Online therapie, het nieuwe normaal?

De Coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat ik op zoek ben gegaan naar andere wegen om mijn cliënten de hulp te bieden die zij nodig hebben. Sinds de Coronacrisis bied ik net als de face to face gesprekken (conform de richtlijnen van de RIVM) ook online gesprekken aan. Deze gesprekken vinden plaats via het programma Weseedo.

Ik ben anders dan jij en jij bent anders dan ik.

Ik ben anders dan jij en jij bent anders dan ik.

Als je een partner hebt met dezelfde culturele achtergrond, etniciteit, taal en religie heb je misschien de neiging om te denken dat jullie dezelfde cultuur delen. Als je een partner hebt die een andere (culturele) achtergrond, etniciteit, taal en religie heeft dan weet je dat jullie niet dezelfde cultuur delen en dat jullie verschillend zijn. Maar is dit ook zo?

Jullie zijn verschillend, en dat is oké!

Jullie zijn verschillend, en dat is oké!

Voordat we een relatie krijgen zijn we ons er bewust van dat we een eigen karakter en bijvoorbeeld eigen normen en waarden hebben. Als we eenmaal een relatie krijgen hebben we de neiging om de verschillen die we als partners hebben weg te maken, niet te willen zien of juist uit te vergroten.

Dit zijn de redenen voor een individuele coach!

Dit zijn de redenen voor een individuele coach!

Er zijn verschillende redenen om op zoek te gaan naar individuele coaching. Meestal is het als je ergens tegen aan loopt. Dit kan op verschillende leefgebieden zijn en de klachten/symptomen kunnen verschillend van aard zijn. Waarschijnlijk voel je je hopeloos, machteloos, moedeloos in de situatie waar je in zit. Als je ergens in zit, is het soms moeilijk om er met een afstand naar jezelf te kijken.

Hoe houd je het in deze periode leuk in jouw relatie?

Hoe houd je het in deze periode leuk in jouw relatie?

Daar zit je dan samen de komende weken (misschien wel maanden) samen thuis. Niet naar het werk, niet naar de sportschool, niet afspreken met vrienden of vriendinnen. Je bent nu samen alleen thuis. Voor sommigen is dit misschien een zegen en voor anderen misschien een hel.

“Op elkaars lip”

“Op elkaars lip”

Daar zit je dan samen de komende drie weken samen thuis. Niet naar restaurants, niet naar de sportclub, niet afspreken met vrienden of vriendinnen, thuiswerken... Je bent nu samen alleen thuis. Voor sommigen is dit misschien een zegen en voor anderen misschien een hel.

Het succes van een interventie...

Het succes van een interventie...

In de eerdere succesverhalen hebben we al gezegd dat tijdens de sessies ook successen kunnen en worden geboekt. Succes is bijvoorbeeld een “aha moment”, een “ik wist dit echt niet moment. Succes is ook inzicht krijgen in jouw eigen gedrag en in het gedrag van de ander. In dit succesverhaal zoomen we in op het succes van een interventie. Dit succesverhaal gaat over Stephanie en Michael.

Heb jij ook 'huidhonger'?

Heb jij ook 'huidhonger'?

Aanrakingen zijn ontzettend belangrijk voor de mens. Het aanraken van anderen en aangeraakt worden, maakt ons mens. Het is iets wat wij bij Ibalansz vaak doorvertellen aan anderen. Liefde moet je niet alleen voelen in het hoofd en in het hart, maar ook op de huid. Toch komt het vaak voor dat mensen last hebben van het zogeheten ‘huidhonger’... Wat is dit? Hoe ontstaat het en wat kun je er tegen doen?

Dit zijn duivelse dialogen waar jij voor moet oppassen!

Dit zijn duivelse dialogen waar jij voor moet oppassen!

Er zijn drie verschillende patronen te onderscheiden die de communicatie tussen jou en jouw partner kunnen verstoren, dit noemen wij de zogenaamde duivelse dialogen. Deze dialogen zijn enorm krachtig, want ze versterken zichzelf en houden zichzelf ook in stand.

Je kunt jezelf niet verdedigen zonder defensief te worden

Je kunt jezelf niet verdedigen zonder defensief te worden

Als je wel eens defensief bent genoemd en je nu wel eens wilt weten hoe je jezelf op een rustigere manier kunt verdedigen dan is dit wat je moet weten: je kunt jezelf niet verdedigen zonder defensief te worden. In plaats daarvan moet je werken aan het volledige gebruik van ‘in de verdediging schieten’. Dit is wat je anders moet doen!

Wat is Emotionally Focused Therapy precies?

Wat is Emotionally Focused Therapy precies?

Bij Ibalansz bieden wij al onze coachings aan op basis van de Emotionally Focused Therapy. Wat doet deze therapie? Waar staat deze therapie voor? En is deze therapie iets voor mij of iets wat ik kan toepassen in mijn relatie?

De voordelen van individuele coaching!

De voordelen van individuele coaching!

We horen steeds vaker dat mensen een coach hebben voor persoonlijke of zakelijke ontwikkeling. En daarbij horen we ook steeds vaker dat het hebben van een coach hun leven heeft veranderd. We zijn blij om te zien dat persoonlijke groei en ontwikkeling een belangrijk aandachtspunt is geworden in de wereld van vandaag.

Succes verhaal | Ibalansz

Succes verhaal | Ibalansz

Iedere maand neemt Sharon Blijd, de eigenaresse van Ibalansz, jou mee in een succes verhaal van Ibalansz. Wegens privacyredenen worden niet alle precieze details gedeeld.